Çok özel bir yağ olan Çörek otu yağının olumlu etkileri birçok araştırmayla kanıtlanmıştır: diyabet, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve hiperlipidemi (yağ metabolizması bozukluğu). Yağ içeriğinde bulunan ana aktif madde olan timokinon antibakteriyeldir ve yağ aynı zamanda antiinflamatuardır. Çörek otu yağının vücuttaki hemen hemen tüm organ sistemleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak bunun ön koşulu düzenli alımdır.
Çörek otu yağı vitaminler açısından zengindir; özellikle B1, B2, B6 vitaminlerinin yanı sıra C ve E vitaminleri. Ayrıca beta-karoten, folik asit ve biyotin gibi başka iyi bileşenler de vardır. Hepsi bu kadar değil: Çörek otu yağı ayrıca bol miktarda amino asit ve temel doymamış yağ asitleri (omega-3 ve omega-6 yağ asitleri) içerir. “İyi” olarak adlandırılan yağlar vücudumuzda enerji sağlamak, bağışıklık sistemini desteklemek, yara iyileşmesi ve hormon üretimi gibi hayati işlevlerde görev almaktadır.
“Vitamin kokteyli” çörek otu yağının içerisinde selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır.
Çörek otu yağı nasıl tüketilmeli?
Uzmanlar, çörek otu yağının çeşitli faydalarından yararlanmak için en az üç ila altı ay boyunca günlük olarak alınmasının en iyi yol olduğunu söylüyor.
Uzmanlar ayrıca çörek otu yağının sabahları aç karnına alınmasını da tavsiye ediyor. Etkisini en iyi bu şekilde gösterir. Yağlı kıvamı ve hafif acı tadı nedeniyle, özellikle başlangıçta bu genellikle çok fazla çaba gerektirir. Alternatif olarak bu değerli yağı salatalara karıştırabilirsiniz.
Tüketim için biraz farklılık gösteren çeşitli öneriler vardır. Uzmanların çoğunluğu, 16 yaşından itibaren günde bir çay kaşığı çörek otu yağı, 16 yaş ve üzeri akut hastalığı olanlarda ise günde bir ila iki yemek kaşığı çörek otu yağı tüketilmesini önermektedir.
Tortuyu iyice dağıtmak için değerli yağı almadan önce hafifçe döndürmek en iyisidir.