Japonya’da 1250 yıldır yapılan Hadaka Matsuri yani Çıplak Festival’e bu yıl ilk defa kadınlar da katıldı. Katılımcı kadınlar peştemal benzeri bir kıyafet giyen erkeklerin aksine uzun mor elbiseler ve beyaz şortlar giyerek bambu adaklarını taşıdı.
Festivalde normalde ilahiler söyleyen yarı çıplak adamlardan oluşan bir insan denizi, tapınağa doğru itişip kakışarak, “Washoi! Washoi!” yani “Hadi gidelim! Hadi gidelim'” diye bağırarak ilerliyor.
BİN YILLIK GELENEK KIRILDI!
Ancak bu yıl erkek egemen bir toplum olan Japonya’da bu bin yıllık gelenek bir grup kadının katılımı ile değişti.
Ailesi nesillerdir Konomiya festivalinde çalışan Atsuko Tamakoshi BBC‘ye verdiği demeçte, “Arka planda kadınlar festivaldeki erkekleri desteklemek için her zaman çok çalıştı” ifadelerini kullandı.
DUADAN ÖNCE KÖTÜ RUHLARI KOVUYORLAR
Naruhito Tsunoda‘ya göre aslında hiçbir zaman gerçekte böyle bir yasak olmadı ama hiç bunu sorgulayan da olmadı. Böyle bir talep gündeme gelince de izin alınması zor olmadı.
Reuters’e konuşan Tsunoda, “En önemli şeyin herkes için eğlenceli bir festival olması olduğuna inanıyorum. Sanırım bundan da Tanrı çok mutlu olur” dedi.
Ancak 56 yaşındaki Tamakoshi, “Kadınların erkek festivalinde ne işi var?’, ‘Bu bir erkek festivali, bu ciddi bir iş” diyenler olduğunu da aktardı.
ÇIPLAK KATILMADILAR
Yine erkeklerin tapınağa akın ederek ve tanrı Shin Otoko‘ya dokunmak için adeta birbirlerinin üzerine çıkmadı. Geleneklere göre Shin Otoko’ya dokunmak kötü ruhları uzaklaştırıyor.
Yine de kadınlar dondurucu soğukta ilerlerken izleyicilerin “Gambatte” ya da “devam et!” sloganları arasında ilerleyerek Konomiya Şinto tapınağının avlusuna girdi ve üzerlerine erkekler gibi soğuk su sıkıldı.
Öte yandan, Japonya’nın kuzeyindeki Kokuseki Tapınağı’nda düzenlenen başka bir çıplak festivalin bu yıl son defa yapılacağı duyuruldu. Gerekçe olarak da festivali devam ettirecek kadar genç olmaması gösterildi.
Bu da benzeri festivallere kadınların katılımının gerekli olduğunu gösteren bir diğer etken oldu.