İsrail’in çeşitli bölgelerine düşen ve Demir Kubbe tarafından engellenemeyen çok sayıda roket, ciddi can ve mal kayıplarına yol açtı. Kısa süre içerisinde binlerce roketin fırlatılması, Demir Kubbe’nin kapasitesini zorladığı ifade edildi. Peki Demir Kubbe nedir, nasıl çalışır?
Gazze sınırında hareketlilik devam ediyor
Dün başlayan çatışmalarda Hamas’ın paramotorlar ile İsrai’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’yi aştığı görüntülenmişti. Bu görüntülerin ardından Demir Kubbe’nin ne olduğu, nasıl çalıştığı merak edilenler arasındaki yerini aldı.
Demir Kubbe nedir?
Demir Kubbe, İsrail’in geliştirdiği ve yaklaşık 10 yıldır kullanılan kısa menzilli hava savunma sisteminin adıdır. Bu sistemi İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu ortaklaşa geliştirmiştir. İsrail’in kuzeyindeki bir tesiste üretilen bu sistem, İsrail’i kısa menzilli füze, roket, ve havan toplu gibi tehditlere karşı koruma amacını taşır.
Nasıl çalışır?
Demir Kubbe, gece ve gündüz, her türlü hava koşulunda çalışabilme kapasitesine sahiptir. Sistem, tehditleri algılayan radarlarla donatılmıştır ve algılanan roketlerin hız, yörünge ve hedef bilgilerini değerlendirir. Tehdit ciddi bir tehdit olarak kabul edildiğinde, fırlatılan füzeler hedefi imha etmek üzere gönderilir. Bu füzeler mobil üniteler veya sabit fırlatma noktalarından ateşlenir ve hedef roket havada imha edilir.
Ne kadar etkili?
Demir Kubbe’nin etkinlik oranı, İsrail yetkililerine göre %70 ile %90 arasında değişiyor. Rafael İleri Savunma Sistemleri, bu savunma sisteminin geliştiricisi olarak, 2021 Nisan’ında yaptığı değerlendirmede, son on yıl içinde 2.500’den fazla roketin etkisizleştirildiğini ve başarı oranının %90 olduğunu ifade etti. Ancak, Hamas’ın en son gerçekleştirdiği saldırıda, İsrail’in en büyük şehri Tel Aviv’e yönelik bazı roketlerin hedefini bulduğu görüldü.