T24 Dış Haberler
Britanya ve Fransa’nın önde gelen akademisyenler, New York’tan yetkililerin Lübnan’a geri gönderdiği Roma dönemi eserlerinin sahte olduğunu iddia etti.
Grenoble Üniversitesi’nden Djamila Fellague, ABD’nin Orta Doğu ülkesine gönderdiği 9 mozaikten 8’inin gerçek olmadığını ifade etti.
Fellague, taklitçilerin eserleri Sicilya, Tunus, Cezayir ve Türkiye’deki arkeolojik alanlardan kopyaladığına dair kanıtlar bulduğunu iddia etti. Akademisyen, “Geri gönderilen mozaik panellerden 9’undan 8’i sahte. Bunu tespit etmek kolay oldu çünkü kullanılan modeller ünlü mozaiklerden” dedi.
Fellague, özellikle ‘yılan bacaklı bir devi’ resmeden paneli öne çıkardı. Akademisyen, bu panelin Sicilya’daki Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Villa Romana del Casale’deki bir mozaikten kopyalandığını öne sürdü.
Akademisyen, geri gönderilen eserlerden sadece birinin Lübnan’daki Beyrut Ulusal Müzesi’nde bulunan bir eserden kopyalandığını söyledi.
Britanya’nın ve dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından Cambridge Üniversitesi’nde konuk akademisyen olarak bulunan ve dünyanın en tanınan kaçak eser uzmanlarından olan Christos Tsirogiannis, mozaiklerin sahte olduğuna dair sunulan kanıtların “inkar edilemez” olduğunu söyledi.
The Guardian’ın aktardığına göre Tsirogiannis, eserlerin sahte çıkmasının onların iade edileceğini açıklayan Manhattan Bölge Savcılığı için “utanç verici” olacağını belirtti.
Manhattan Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada iade edilen eserlerin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan olduğu ve Lübnanlı bir kaçakçı tarafından New York’a getirildiği ifade edilmişti.
Manhattan Bölge Savcılığı sözcüsü, suçlamaları reddetti ve şunları söyledi:
“Bu antikaların iadesi için mahkeme kanıtları inceledi. Kanıtların arasında uzman değerlendirmeleri ve ülkeye nasıl sokulduğuna dair detaylar vardı. Mahkeme, bu eserlerin gerçek olduğuna kanıtlara bakarak karar verdi. İddia sahiplerinin elinde bu kanıtlar yok”.